
1399/11/25 04:01:29 ب.ظ
امنیت همواره یکی از مهمترین موضوعاتی است که در طول تاریخ مورد توجه بوده و سعی شده تا به بهترین شکل ممکن تامین شود. به همین دلیل امروزه، برای تأمین این نیاز مهم و اساسی راهکارهای فوق العادهای را شاهد هستیم؛ برای مثال در زمینه کنترل تردد و دسترسیِ کارکنان یک سازمان به بخشی از اطلاعات مهم، تکنولوژیهای کاربردی مانند تشخیص چهره، اثر انگشت و غیره ابداع شده است. این تجهیزات علاوه بر ارائه سطح امنیتی فوق العاده بالا، سرعت انجام کارها را نیز بهبود میبخشند. بنابراین میتوان عصر حاضر را نقطه اوج ظهور تکنولوژیهای برتر در زمینه کنترل تردد و امنیت دانست که مهندسان هوش مصنوعی با توسعه فناوریهایی همانند بیومتریک تقریبا عبور از لایههای امنیتی را غیر ممکن کردهاند. در نتیجه پیشنهاد میشود هر مدیر و صاحب کسب و کار که به دنبال بهبود کسب و کار و محیط کاری سازمان یا شرکت خود است، با برترین تکنولوژیها در زمینه کنترل تردد و دسترسی آشنایی داشته باشد تا با این روش بتواند یک سیستم امنیتی ایدهآل برای کسب و کار خود تهیه کند.
سیستمهای کنترل تردد؛ از ابتدا تا به اکنون
همانطور که گفته شد، امنیت مهمترین مسئله برای هر کسب و کاری است که انسان از ابتدای تاریخ تاکنون سعی در تامین آن به بهترین وجه داشته است. میزان اهمیت امنیت را میتوان با نگاهی مختصر به سیر پیشرفت سیستمهای کنترل تردد و اکسس کنترل متوجه شد. شاید بتوان اولین راهکار بشر برای ایمن کردن محل زندگی خود را، ایجاد درب دانست. اما رفتهرفته برای جلوگیری از ورود افراد متفرقه و ناشناس به اماکن حساسی؛ مانند منزل و شرکتها یا سازمانها، از نیروی انسانی به عنوان نگهبان یا محافظ استفاده شد که علاوه بر منع ورود افراد ناشناس، از ورود و خروج افراد مجاز و شناخته شده نیز اطلاع داشتند. با گذشت زمان، این سیستم هم کارایی خود را از دست داد و قادر به برقراری امنیت و کنترل تردد کارکنان یک سازمان، به بهترین نحو نبود. بنابراین مدیران شرکتها راهکار دیگری را اندیشیدند که استفاده از نیروهای انتظامی و ثبت تردد کارمندان روی کاغذ از جمله این موارد بود که علاوه بر امنیت بیشتر سازمان، امکان حضور و غیاب و ثبت زمان تردد کارمندان را نیز فراهم میکرد، اما به دلیل هزینههایی که هر ماه باید به نیروهای انتظامات پرداخت میشد و همچنین موجه نبودن عملکرد برخی از آنها، ناکارآمدی این سیستم نیز برای کنترل تردد کارکنان خیلی سریع آشکار شد.
در نهایت با پیشرفت تکنولوژی و پیدایش کامپیوتر؛ همانند هر حوزه دیگری، حوزه امنیت هم دچار تحولات شگرفی شد و با روی کار آمدن فناوریهای پیشرفته برای کنترل تردد افراد، تقریبا همه مشکلات قبلی برطرف شد. مهندسان هوش مصنوعی با ابداع بهترین تکنولوژیهای کنترل تردد، بالاترین سطوح امنیت را در کنار نظم بهتر به سازمانها و شرکتها بخشیدند که ابتداییترین و سادهترین آنها را میتوان ورود رمز یا PIN به صفحه کلید دانست. اما با گذشت زمان فناوریهای جذابتر و پیشرفتهتری اختراع شدند که برخی از آنها عبارت اند از: کارت های مجاورتی، فن آوری تشخیص صدا، اسکن صورت، اسکن اثر انگشت، اسکن کف دست، اسکن شبکیه چشم و .... این تکنولوژیها تا حدی پیشرفت کردند که حتی در سال 2020 و با شیوع ویروس کرونا(کووید-19) متخصصان سعی دارند تا علاوه بر کنترل تردد افراد، با استفاده از دستگاه تشخیص عنبیه چشم یا یک دستگاه هوشمند حرارتی که به سیستم کنترل تردد با تکنولوژی بیومتریک مجهز شده است، برای اندازهگیری درجه حرارت بدن افراد استفاده کنند و تا حدودی موفق هم بودهاند. بنابراین امروزه میتوان با قاطعیت بهترین راهکار برای داشتن امنیت و نظم بهتر را استفاده از تکنولوژیهای برتر در زمینه کنترل تردد و اکسس کنترل؛ مانند تکنولوژی بیومتریک دانست که در ادامه بیشتر درباره آنها بحث خواهیم کرد.
ورود رمز به صفحه کلید
امروزه صفحه کلیدهای رمزی، جزو ابتداییترین تکنولوژیها به شمار میآیند و دلیل آن هم وجود انواع فناوریهای پیشرفتهتر است. اما این قفلها همچنان کاربرد خود را دارند و میتوان از آنها برای کنترل تردد کارکنان یک سازمان یا مراکز آموزشی؛ مانند دانشگاهها و مدارس استفاده کرد. در این سیستم هر فردی که پین یا رمز عبور را داشته باشد قادر است که با وارد کردن آن به صفحه کلید از گیت عبور کند.
دوربینهای هوشمند
هرچند از دوربینهای مدار بسته بیشتر به عنوان یک سیستم پشتیبان استفاده میشود، اما گاهی با ترکیب دوربینهای هوشمند و تکنولوژیهای دیگر میتوان یک سیستم امنیتی فوق العادهای ساخت؛ برای مثال میتوان به کنترل تردد خودرو و سایر وسایل نقلیه اشاره کرد، بدین صورت که پس از ورود وسیله نقلیه به منطقه تشخیص، دوربین موجود در محل پلاک آن را ثبت کرده و تصویر را به کنترل کننده هوشمند درب میفرستد، سپس کنترل کننده با تطبیق لیست وسایل نقلیه که از قبل در حافظه اش ذخیره شده و همچنین قوانین ورود و خروج دستور نهایی را به مانع میفرستد.
کارتهای کنترل تردد
یکی از تکنولوژیهای ساده اما کاربردی برای کنترل دسترسی و حضور و غیاب افراد، استفاده از انواع کارتها است. کارتهایی که برای سیستمهای اکسس کنترل طراحی میشوند، انواع متفاوتی دارند و با تکنولوژیهای متفاوتی ساخته شدهاند که برخی از این تکنولوژیها عبارت اند از:
- فناوری بارکد
- نوارهای مغناطیسی
- کارت های مجاورتی
- کارت های هوشمند(با تماس و بدون تماس)
- کارت حافظه امن چند منظوره(Mifare)
تکنولوژی بهکاررفته در کارتهای مایفرعموما با سیستم فناوری رادیو شناسه RFID طراحی می شوند و از طریق نوارها مغناطیسی، تراشه، هولوگرام و بارکد اطلاعات را نگهداری میکنند. این سیستمها از ایمنترین و کاربردیترین انواع تکنولوژی هستند. برای مثال یکی از مزیتهای آن در این است که با استفاده از یک کارت Mifare میتوان علاوه بر عبور از گیتهای کنترل تردد، از دستگاه حضور غیاب نیز استفاده کرد. همچنین در صورت مراجعه به مراکز تحت قرارداد میتوان از امکانات آنها نیز استفاده کرد.
حسگر اثر انگشت
از آنجا که هر فردی اثر انگشت مستقل به خود را دارد، میتوان حسگر اثر انگشت را یکی از پرطرفدارترین سیستمها برای کنترل تردد و حضور غیاب افراد دانست. قدیمیترین تکنولوژی برای تشخیص اثر انگشت افراد، استفاده از سنسورهای نوری(آپتیکال) است که بعد از آن سنسورهای خازنی، سنسورهای فراصوت و مدارهای رمزنگاری تشخیص هویت افراد از روی اثر انگشت را آسانتر و مطمئنتر کردند. بنابراین حسگر اثر انگشت به عنوان یک روش بیومتریک برای کنترل دسترسی و تشخیص هویت افراد، بسیار کاربردی میباشد.
تشخیص چهره
یکی دیگر از تکنولوژیهای بیومتریک برای کنترل تردد کارمندان یک سازمان یا شرکت، استفاده از دستگاههای تشخیص چهره میباشد. در واقع هر فردی هر چند هم که مشابه فرد دیگری باشد، فرم صورت و انحنای خاص خود را دارد. بنابراین با استفاده از این ویژگی اورگونومی انسانها نیز امکان کنترل تردد افراد فراهم گردید. در این تکنولوژی مانند تکنولوژی اثر انگشت، دستگاهها ابتدا چهره افراد را ثبت مینمایند و سپس برای ورود و خروج یا حضور غیاب، چهرهشان را با چهره ثبت شده در حافظه تطبیق میدهند.
تشخیص عنبیه چشم
یکی دیگر از خصوصیات منحصر به فرد هر آدمی، عنبیه یا شبکیه چشم اوست که تکنولوژی دیگری را به مجموعه تکنولوژیهای بیومتریک برای کنترل تردد و تایید هویت افزوده است. همانند تکنولوژی تشخیص چهره، دستگاه های تشخص عنبیه چشم نیز پس از اسکن شبکیه چشم و تبدیل آن به اطلاعات رمزگذاری شده، آن را در حافظه ذخیره میکنند تا در هنگام استفاده با عنبیه چشم کارکنان تطبیق دهند.
سخن پایانی
اگرچه با توجه به سرعت پیشرفت تکنولوژی، مطمئنا در آینده با راهکارها و روشهای پیشرفتهتری برای اکسس کنترل، حضور و غیاب، تایید هویت و کنترل تردد رو به رو خواهیم بود، اما بدیهی است که در عصر حاضر، تکنولوژی های بیومتریک، بهترین و برترین تکنولوژیها در حوزه امنیت هستند. تکنولوژی بیومتریک با استفاده از خصوصیات فیزیولوژی و رفتاری افراد، هویت آنها را تشخیص میدهد. تکنولوژیهای ذکر شده در این مقاله؛ مانند اسکن اثر انگشت ، اسکن عنبیه چشم و تشخیص چهره فقط تعدادی از روشهای متداول استفاده از فناوری بیومتریک در سازمانها و شرکتها است و فناوریهای دیگری؛ مثل تشخیص صدا که در موارد خاصی کاربرد دارند، را هم میتوان به آنها اضافه کرد. برخی از این فناوریها نیز بر اساس سيستم RFID(سامانه شناسایی امواج رادیویی) با قابليت شناسايي بيومتريك طراحی شدهاند و برخی از آنها با یکدیگر ترکیب شدهاند؛ به عنوان مثال میتوان به قفلهای هوشمند اشاره کرد که ترکیبی از اثر انگشت و پین کد هستند و سطح بسیار بالاتری از امنیت را ارائه میدهند. بنابراین با توجه به موارد گفته شده، میتوان نتیجه گرفت که بهترین و آسانترین راه برای داشتن کسب و کار مطمئن استفاده از دستگاههایی با تکنولوژی بیومتریک است.
منابع:
https://www.asuresoftware.com/blog/biometrics-the-next-great-workplace-technology